lördag 12 maj 2012

Teknik för att springa bättre

Små, enkla justeringar kan ge dig en bättre löpteknik. Håll kroppen så rak som möjligt med kroppstyngden något framskjuten. På så sätt ser du till att dina steg inte bromsas utan att du får en skjuts framåt. Detta skall vi träna lite mer på nästa gång vi ses!

  • Huvudet:Tänk dig huvudet som en naturlig förlängning av kroppen. Du ska varken luta huvudet bakåt eller framåt utan hålla det rakt ovanpå ryggraden. Du bör också undvika att inte huvudet åker upp och ned. Om du märker att huvudet – och därmed resten av kroppen – åker upp och ned när du löper så använder du krafterna fel. Minska stegfrekvensen och försök att få huvudet att följa en vågrät linje när du löper.
  • Axlarna:Axlarna ska varken dras upp mot öronen eller sänkas ned till knäna. Axlarna ska vara naturligt avslappnade.
  • Bröstkorgen:Håll ryggen rak och skjut fram bröstkorgen. På så sätt underlättas andningen och det blir lättare att ta djupa andetag.
  • Armarna: Armpendlingen bör vara så rak som möjligt. Håll en vinkel på ca 90 grader mellan underarm och överarm, och undvik att korsa armarna framför kroppen. Om armarna förs tvärs emot löpriktningen motverkas framåtdriften.
  • Händerna:
    Händerna bör inte vara för hårt knutna utan helst bara vara löst hållna. Sätt eventuellt tummen mellan pekfingret och långfingret när du springer – det ger ett lagom löst grepp trots att handen knyts. Handen ska helst vara knuten för att fingrarna inte ska irritera.

  • Knäna:
    Knät ska helst passera rakt över foten när man löper, och varken vridas inåt eller utåt. Det kan vara svårt att hålla knät i rätt position om man har en medfödd felställning i ben eller höfter. Men om problemet beror på att stabiliteten vid knät är dålig kan träningen hjälpa – speciellt om problemet förvärras när man blir trött. Med hjälp av enbensböjningar, där man koncentrerar sig på att föra knät rakt över stortån och tån intill, kan man få ett bättre löpsteg.

  • Höften:
    Skjut fram höften och undvik att sjunka ihop vid varje löpsteg. Det ger en effektivare framåtdrift och mindre risk för överbelastningsskador. Detta kan vara svårt att åstadkomma om man inte är tillräckligt stark i höft-, mag- och ryggregionen, men det är viktigt att träna på eftersom höftvridningar kan göra att kroppen belastas fel.

(källa Aktiv Träning)

2 kommentarer: