Follow by Email

tisdag 10 april 2012

Skyll inte på vädret!

Hittade det här inlägget på marathon.se. Kan vara bra att läsa nu när det är sånt typiskt aprilväder. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga...eller?


"För löpare gäller det att klara av den tuffa utmaningen som det svenska vintervädret bjuder. 
Här är några tips och motiv för att komma ut på löparpasset:-Utmana regnet och snön!
Finns det något värre än att ge sig ut och springa en mörk regnig kväll? Det skulle möjligen vara ett pass i snöglopp. Men avklarade utmaningar ger också belöning. Klarar man en mil i ruskväder klarar man allt!Rusta och planera så att du kan utmana vädrets makter:• Se till att du kan hålla dig varm, torr kommer du inte att vara länge även om jacka och byxor ska klara regn. Moderna material i all ära, men de nya ylleunderställen är suveräna. Utnyttja yllets egenskap att värma även om det blir fuktigt när du klär dig. Kanske blir det dubbla mössor och vantar.• Investera i en jacka som klarar regn (och snö). Behöver alls inte vara gore-tex eller något dyrare material men bör ha bra ventilation. En bra löparjacka får gärna vara lite längre i ryggen och inte för kort i midjan.• Se till att synas. Reflexvästen kommer till användning även på mitt på dagen så här års. Med regn och rusk är det svårt att i trafiken se löpare i tid.• Håll nacke och hals varma. Halsduk eller någon annan smart lösning som håller nacken varm kan behövas när temperaturen börjar krypa under noll. Regnar det och blåser kanske det till och med är läge att fälla upp den där kapuschongsom finns på många löparjackor.• Klara de första fem minuterna. De första fem minuterna brukar vara värst när vädret är dåligt. Kanske fryser man till och med innan man kommit igång ordentligt. Ofta missbedomer man vädret och tar på sig för mycket. En tumregel är att man kan frysa lite de första fem minuterna men att man sedan ska uppleva att man blir varm. Fryser man fortfarande efter tio minuter ska man nog vända tillbaka och sätta på sig något mer."

3 kommentarer:

  1. Och idag regnar det inte ens. Tack! Nu beger jag mig ut och testar långintervallerna igen.

    SvaraRadera
  2. Härligt Linnéa! Gick det bra?

    SvaraRadera
  3. Ja! Det är framförallt alltid väldigt härligt efteråt. Springer fortfarande hellre än bra. Men jag utvecklas och ja - det är ju det enda som räknas. Ses på måndag!

    SvaraRadera